Xerrada Banca Ètica

21 nov.

El dimarts 29 de Novembre, farem la primera de les xerrades relacionades amb les finances i la Banca Ètica. Es tractarà de presentar la Cooperativa de Crèdit COOP57.

COOP57 és una cooperativa de serveis que dona préstecs a projectes d’economia social que promoguin l’ocupació, fomentin el cooperativisme, l’associacionisme i la solidaritat en general, i promoguin la sostenibilitat sobre la base de principis ètics i solidaris.
COOP57 va iniciar la seva activitat a Catalunya arran de la lluita dels treballadors de l’Editorial Bruguera per mantenir els seus llocs de treball. Quan l’editorial va tancar definitivament, un grup d’antics treballadors va crear un fons amb part de les indemnitzacions que van rebre pel seu acomiadament per promoure projectes econòmics que perseguissin la creació de llocs de treball de qualitat, especialment aplicant models cooperatius.
Amb aquest fons, l’any 1996, es va crear COOP57, sota la forma jurídica de cooperativa de serveis financers. En un inici, el seu desenvolupament va anar molt vinculat amb el cooperativisme de treball associat, però progressivament va ampliar la seva base social a altres tipus d’entitats de l’economia social i solidària. Paral·lelament, també va anar creixent la seva base de socis i sòcies col·laboradors.
A partir de 2005 COOP57 va posar en pràctica un creixement en xarxa arran de l’interès que havia despertat aquest experiment en altres territoris, però aplicant un model que permetés que cada territori s’autogestionés. Això va donar lloc a la creació, en primer lloc, a COOP57 Aragó i posteriorment es van constituir COOP57 Madrid (2006), COOP57 Andalusia (2008) i COOP57 Galícia(2009). En tots aquests casos, la clau de l’èxit ha estat l’existència, al mateix territori, d’una xarxa d’economia social i solidària capaç de gestionar-la.
La COOP57 agrupa actualment més de 300 entitats i té 1.500 socis i sòcies col.laboradors. Des de l’any 2006, COOP57 ha finançat més de 700 projectes per un valor que supera els 20 milions d’euros.
Els recursos de COOP57 venen de dues fonts:

  1. De les aportacions de les entitats associades (cooperatives, associacions, etcètera.).
  2. De les aportacions dels socis i sòcies col.laboradors, que són persones que volen que els seus estalvis es gestionin amb transparència i que serveixin per finançar projectes coherents amb els seus propis criteris ètics i socials. Els socis i sòcies col·laboradors no poden ser destinataris de préstecs, però poden participar en les assemblees i elegir i ser elegits per als òrgans socials. A canvi de dipositar els seus estalvis, reben cada any una remuneració, uns interessos, que són fixats cada any per l’Assemblea General. A més, reben puntualment informació sobre la destinació dels préstecs.

En Ramon Pasqual, coordinador general de la cooperativa, vindrà a explicar-nos amb detall el seu funcionament.
La COOP 57, és una alternativa vàlida ara per tots aquells que n’estan tips de les maneres de fer de la banca tradicional. Pensem que pot ser una xerrada molt interessant, tant per a la poca gent que encara pot estalviar, com per totes aquelles persones que necessiten finançament per poder tirar endavant projectes cooperatius d’autocupació que els permetin sortir del pou de l’atur. També pot ser interessant per totes aquelles associacions que, treballant en el camp de la solidaritat, poden necessitar una finançament extern en un moment donat.
La xerrada es farà el dimarts 29 de Novembre, a les vuit del vespre, a Can Met, al carrer Sant Vicenç nº 30 de Figueres.
Us demanem que ens ajudeu fent difusió d’aquest acte per tots els mitjans possibles.
Moltes gràcies.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: